Mine foredrag

 

Journalist Flemming Nielsen

 

Mine foredrag henvender sig til et bredt publikum.

 

Foredrag 1

 

Det handler om mine tipoldeforældre, Anne Helene

og Paul, begge født i det sydlige Sønderjylland (Kiding

og Søgårdsmark).

 

Paul blev indkaldt som forstærkningsmand i krigen 1864

efter at have været soldat nogle år forinden. Han deltog i kampene på Dybbøl i to måneder og to dage, da en

prøjsisk granatsplint satte ham ud af spillet i Brohovedskansen tæt på Dybbølgade. Paul måtte gennemgå voldsomme lidelser, bl.a. ombord på en

norsk damper, inden han døde på lazaret på et berømt dansk slot.

 

Anne Helene skabte sig en ny tilværelse, men mødte

sin skæbne i 1897 i form af en "skidt karl", der undveg

fra arresten i Sønderborg.

 

Hun fik en endnu voldsommere død end Paul.

 

Foredraget fokuserer på to jævne sønderjyders stilfærdige liv, der imidlertid får en brat ende, da de - hver på sin

måde - bliver midtpunkt i nogle dramatiske hændelser.

 

Den sandfærdige historie er fyldt med voldsomme, ja

helt utrolige detaljer, så man spørger sig selv: "Kan det virkelig passe?".

 

Det kan det desværre.

 

Foredrag 3

 

Få en god dialog om medier og journalistik før og nu - men hør ikke mindst om nogle af de personligheder, jeg mødte som avis- og radiojournalist i mere end 9000 dage i Sønderjylland, København og Skagen: En stribe kongelige og politikere og kunstnere og sportsfolk - og "hr. og fru Danmark".

 

Hvordan kom jeg til at spise natmad hos Dirch Passer, hvorfor deltog jeg i Anker Jørgensen og fru Ingrids sølvbryllup, hvordan kom jeg på tomandshånd med tre mordere, hvorfor var jeg den eneste journalist, der fik lov til at interviewe Josephine Baker, hvorfor gav dronningen mig røde ører i Haderslev og hvorfor og hvorfor og hvorfor?

 

Hør om mange af de personligheder, jeg mødte i grænselandet - og hør, hvordan en viljestærk kone forhindrede, at jeg blev vidne til et drama i Stockholm. Samme kone kunne dog ikke forhindre, at jeg - i halvberuset tilstand - blev proppet i en flyvemaskine med kurs mod en lille ø i Irske Hav. Og hvor spændende er det at føle sig presset til at "slå en halv snes søfolk ihjel?"

 

Eksisterer begrebet "Den enes død - den andens brød?" For mig, ja. Jeg fortæller uden større problemer, hvordan jeg "tjente" 1600 kr. på at fortælle Danmark, at Jens Otto Krag var død i sit hus i Skiveren.

 

 

Foredrag 4

 

De kongelige er en "god historie".

 

Det har altid været min holdning som journalist. Og jeg har mødt rigtig mange kongelige - danske som udenlandske.

 

I Skagen var min kone og jeg officielt indbudt, da regentparret og de små prinser var på besøg i 1976. Jeg snakkede med majestæten om, hvad en lokalredaktør som jeg arbejdede med i Danmarks nordligste købstad.

 

Jeg tog nogle flotte solo-billeder af de små prinser på besøg hos Falck.

 

Mange år senere gjorde majestæten mig - måske - en smule til grin i Haderslev Domkirke.

 

Prins Joachim pulsede på en smøg, da kollega Inger Bach og jeg interviewede ham til Danmarks Radio på Sønderborg Sergentskole i 1988. Udsendelsen skabte nærmest et ramaskrig i Danmark, fordi den 18-årige prins tog bladet fra munden. Og jeg blev nok en smule rørt, da Joachim sagde: "Det er en helt særlig glæde og udstråling, sønderjyderne viser den kongelige familie".

 

Jeg har også mødt en kejserlig person, der ikke var så kejserlig mere.

 

Og ikke at forglemme talt med fotografen i Gråsten, der blev helt forfjamsket, da dronning Ingrid uventet kom ind i hans butik. Han hakkede og stammede., men heldigvis kom gæsten ham til undsætning: "De må godt sige De til mig, unge mand", kom det fra dronningen.

 

 

 

Foredrag 2

 

Er min egen, helt private hyldest til den sønderjyske dialekt.

 

Ved hjælp af humor - men også mere alvorligt - sætter jeg fokus på den dialekt, som før i tiden blev talt af rigtig mange mennesker mellem Kongeåen og Ejderen. Og heldigvis er vi stadig mange, der elsker "æ sproch".

 

Jeg læser småhistorier og fortæller vitser på sønnejysk - og sammen med deltagerne tager jeg en masse ord og udtryk under behandling. Min gamle kuffert er fyldt med alskens gode sager, f.eks. en aef, en kulle, en bos - og en knoch.

 

Jeg medbringer også sange, hvor teksterne er på sønderjysk - og banen er kridtet op til hyggelige diskussioner om, hvorfor mange ord hedder noget forskelligt, afhængig af, hvor i Sønderjylland, dialekten bruges.

 

Er du nervøs for at få latterkramper, er dette ikke noget for dig. Elsker du "æ sproch" ligesom jeg, så mød endelig op.

 

Oplæsninger på sønderjysk

 

Korte noveller og småhistorier læst på sønderjysk. Arrangementet egner sig til ældre, både i foreninger og på plejehjem med videre.

 

Jeg har underholdt flere tusinde mennesker med mine arrangementer - og et lille udpluk af de lokaliteter, jeg har besøgt gennem

årene, er Agerskov, Bylderup, Christiansfeld, Egernsund, Flensborg, Gram, Haslev, Køffenhavn, Lysabild, Oksbøl (Nordals),

Padborg, Ringkøbing, Sønderborg, Nordborg, Tautlon (Toftlund), Ulkebøl, Vojens, Øster Lindet og Aabenraa.